Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Χρειάζεται η Απολογητική

Χρειάζεται η Απολογητική



Αθανασίου Δημήτριος
Παρότι η Απόλογητική υπάρχει ως μάθημα στις Θεολογικές σχολές και παρότι ο Χριστιανισμός διαρκώς εξοβελίζεται από διάφορους κύκλους κι όμως το θέμα της Απολογητικής παραμένει αμφιλεγόμενο σήμερα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται η Απολογητική, διότι κατ’ αυτούς ο Χριστιανισμός δεν έχει απόδειξεις και επιχειρήματα και έτσι είναι ανούσιο να προσπαθούμε ν’ αποδείξουμε υπέρ του.
Σε κάθε στιγμή της ζωής του ο Χριστιανός και πολύ περισσότερο ο Θεολόγος οφείλει να είναι θωρακισμένος με τον λόγο της υπεράσπισης. Όταν προσβάλλεται-χλευάζεται ο Χριστιανισμός, οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε δίχως δισταγμούς. Φυσικά, όλοι λίγο πολύ έχουμε κάποιες εμπειρίες πάνω σε αυτό το θέμα.  Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι, ότι όταν ανοίγουνε μια συζήτηση σε ένα τραπέζι (παρείστικα) δεν πρέπει να επεκταθούμε ιδιαίτερα στο χώρο των πηγών. Ο λόγος μας θα πρέπει να είναι σύντομος και συγκεκριμένος και μόνο αφού όντως γνωρίζουμε και είμαστε ενημερωμένοι, τότε μόνο θα πρέπει να διαλεχθούμε με τον άλλον.
Οι κατηγορίες που προβάλλονται κατά του Χριστιανισμού, είναι παρμένες από τους γνωστούς και διάσημους πολέμιους της αρχέγονης Χριστιανοσύνης, ονόματα όπως τον Κέλσο, Πορφύριο κ.α. Η μέθοδος που ακολουθούν οι σύγχρονοι συκοφάντες της Πίστεως, στην καλύτερη περίπτωση είναι ανιστόριτη και αντιεπιστημονική, όπως λ.χ. χαρακτηρισμοί τύπου ”Ό Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε εγκληματίας, απατεώνας κ.λ.π.”  ή ”Οι συγγραφείς της Βίβλου κλέψανε στοιχεία από τους προγενέστερους παγανιστικούς λαούς κ.λ.π.”. Σύνηθες φαινόμενο είναι να αναφέρουν χλευαστικά θέματα με τα οποία ούτε καν έχουν ασχοληθεί, όπως λ.χ. ”Πίστευε και μη ερεύνα κ.λ.π.”
Γνωρίζοντας όλες αυτές τις νόθες τακτικές που χρησιμοποιούν οι πολέμιοι του Χριστιανισμού, είναι χρέος μας να απαντάμε σε όλους αυτούς, δίχως να καταφεύγουμε σε διπλωματίες και αγαπολογίες που δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω ότι πρέπει να μιμηθούμε τους Απολογητές της πρώτης Εκκλησίας, που δε δίσταζαν να έρχονται αντιμέτωποι και με την ίδια την εξουσία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου