Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

«Η ηδονή της αμαρτίας είναι στιγμιαία-κορεσμένη, ενώ η αγάπη Του αέναη-ακόρεστη!»Ρημάδα αρχή

 


Του Ε.Π.
ἀποκλειστικά γιά τήν https://katanixi.gr/

«Η ηδονή της αμαρτίας είναι στιγμιαία-κορεσμένη, ενώ η αγάπη Του αέναη-ακόρεστη!»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ρημάδα αρχή

Του Ε.Π.

Μία χιλιοειπωμένη έκφραση του σοφού λαού είναι «κάθε αρχή και δύσκολη». Μία τόσο μικρή πρόταση τεσσάρων λέξεων με τεράστια σημασία, η οποία ωστόσο αληθεύει. Έτσι και ο πνευματικός όταν λέει στο πνευματικό του παιδί «βάλε αρχή για το πάθος», η υπακοή μοιάζει με βουνό. Είναι δύσκολο να κρατηθείς μακριά από το πάθος σου και να υπακούσεις στον πνευματικό σου. Άλλωστε, ο μιαρός-ανίσχυρος διάβολος ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του, και εμείς σαν τους μπουνταλάδες πάμε και πέφτουμε στην αμαρτία. Αδελφοί μου, πρέπει να συλλογιστούμε τις συνέπειες των πτώσεών μας, αλλιώς όταν βρεθούμε μπροστά στον Κύριο θα είμαστε αναπολόγητοι. Με την εγράτειά μας θα κερδίσουμε “πνεύμα”, όπως έλεγε και ο μακαριστός γέροντας Αγάθωνας «Να δώσεις αίμα για να πάρεις πνεύμα!» (βίντεο στο 13:40).

Ο πνευματικός έχει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση των παθών, καθώς η ευχή του έρχεται σαν κουβέρτα η οποία σκεπάζει το παιδί που κρυώνει. «Τον γέροντα πρέπει να τον έχουμε δίπλα μας ανά πάσα στιγμή και έτσι αποφεύγουμε τον ύφαλο, τον γκρεμό, το συντρίμμι και την κατιούσα» λέει ο Άγιος παππούς μας, γέροντας Αγάθωνας, στο βίντεο στο 10:00. Μόνο ένα “οκ”, ένα “λάικ” ή ένα “βάλε αρχή” του πνευματικού αρκεί για να αισθανθείς πως είναι κοντά σου. Όμως, δεν παύει να στεναχωριέται για την πτώση σου! Πολλές φορές μετά την πτώση νιώθουμε κουρέλια με μόνη συντροφιά την ιδέα ότι έχουμε ένα χέρι που μας κρατάει από τον ώμο και μία γλυκιά φωνή που μας λέει “Μαζί θα τα καταφέρουμε”. Αυτή η φωνή είναι του γέροντά μας!

Ο μακαριστός Άγιος γέροντας Αγάθωνας έλεγε επανειλημμένα σε μία ομιλία (στο 09:05, 12:55) «Έπεσα-σηκώθηκα, έπεσα-σηκώθηκα, έπεσα-σηκώθηκα». Την παραπάνω φράση έρχεται να συμπληρώσει μία άλλη κουβέντα του γέροντα Αγάθωνα σε άλλο βίντεο (στο 19:00): «Δεν με ενδιαφέρει να είσαι “Άγιος” και μακριά μου, αλλά με ενδιαφέρει να είσαι αμαρτωλός και κοντά μου». Συνεπώς, το να βάλεις αρχή στην καταπολέμηση του πάθους σου. Δεν είναι απλό πράγμα και γι’ αυτό επιβάλλεται η βοήθεια του πνευματικού με διάκριση, καθώς πίσω από το κάθε πάθος βρίσκεται και ο διάβολος. Τελειώνοντας, ένας Άγιος γέροντας μού είχε πει πως «Ωραίες είναι οι αμαρτίες, αλλά σαν την αγάπη του Χριστού τίποτα! Η ηδονή της αμαρτίας είναι στιγμιαία-κορεσμένη, ενώ η αγάπη Του αέναη-ακόρεστη!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου