Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Πρόσεχε την Ψυχή σου!

Λίγα ξέρουν οι άνθρωποι για την ψυχή τους και πολύ πιο λίγα κάνουν γι’αυτήν. Έχουν την εντύπωση ότι αν εξασφαλίσουν στο σώμα τους τα απαραίτητα είναι αρκετό. Μάλιστα όταν ζουν μέσα στα πλούτη και την πολυτέλεια νομίζουν ότι είναι ευτυχισμένοι. Πλούσιος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος και να μη στερείται τίποτα και μάλιστα να έχει τέτοια οικονομική άνεση, ώστε να μπορεί να αγοράζει ότι θέλει, να ταξιδεύει όπου θέλει και να πετυχαίνει γενικά ότι επιθυμεί. Είναι όμως ευτυχισμένος;
Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τις βασικές ικανοποιήσεις του σώματος, παρ’όλο που αυτές είναι αναγκαίες και τις αναγνωρίζει ο Λόγος του Θεού. Αν π.χ. διψάς, το μόνο που ζητάς είναι να πιεις νερό. Όταν πιεις νερό ικανοποιείς ανάγκη του οργανισμού, έγινες όμως ευτυχής; Ασφαλώς όχι. Όταν το παιδί μας αρρωσταίνει, λυπόμαστε πολύ, αγωνιούμε, όμως τρώμε και πίνουμε, χωρίς η λύπη που έχουμε να φεύγει από την ψυχή μας. Άρα η ευτυχία εξαρτάται από την ψυχή του ανθρώπου. Γι’αυτό ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός λέει: «Επειδή τι ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδίσει, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθεί;» (Ματθαίος ις΄ 26).
Τι σημασία έχει εάν απολαμβάνεις όλα τα αγαθά και τρως και πίνεις, αφού στην ψυχή σου έχεις μελαγχολία, άγχος, φοβία, απογοήτευση; Τι ωφελεί ένα μαλακό κρεβάτι σ’ένα ζεστό δωμάτιο, όταν από την ταραχή της ψυχής δεν μπορείς να κοιμηθείς; Και σωστά μπορεί να πει κάποιος, αλλά συμβαίνουν αυτά στη ζωή. Τότε τι κάνω; Υπάρχει το φάρμακο για να μη είναι η ψυχή ταραγμένη και αυτό είναι ο Χριστός. Ο Χριστός πέθανε στο σταυρό του Γολγοθά για να σώσει την ψυχή μας. Μόνο όταν η ψυχή λάβει σωτηρία, μόνο όταν νοιώσει την σωτηρία, γεμίζει από αγάπη χαρά και ειρήνη.
Πολλοί μπορεί να μας στερήσουν πολλά από εκείνα που χρειάζεται το σώμα μας, κανείς όμως δεν μπορεί να μας στερήσει εκείνα που ζητάει η ψυχή μας, γιατί αυτά τα δίνει ο Χριστός. Τα διαμάντια είναι ακριβά, αλλά και χωρίς αυτά ζω ευτυχισμένος. Το ίδιο ισχύει για το χρυσάφι ασήμι κ.λ.π. Ο άνθρωπος είναι ευτυχής όταν η ψυχή του είναι υγειής. Να μη πάσχει από μελαγχολία, φοβία, σχιζοφρένια, γιατί εκεί είναι η πραγματική δυστυχία. Και σε κάθε περίπτωση σύγκρισης ασθένειας του σώματος με ασθένεια της ψυχής η διαφορά είναι τεράστια, πάρα πολύ μεγάλη.
Τα του σώματος τα φροντίζουμε και με το παραπάνω. Ο Χριστός όμως είπε το εξής: «Δεν θέλει ζήσει ο άνθρωπος με άρτον μόνον, αλλά με πάντα Λόγον εξερχόμενον δια στόματος Θεού». (Ματθαίος δ΄ 4).
Γι’αυτό ο Χριστός ανέβηκε στο σταυρό του Γολγοθά και πέθανε χύνοντας το άγιο αίμα Του για να πληρώσει τις δικές μας αμαρτίες, να πάρει τις θλίψεις μας, και να σηκώσει τις ασθένειές μας. (Ησαΐας νγ΄). Θυσιάστηκε για να θεραπεύσει την άρρωστη από την αμαρτία ψυχή μας και να της χαρίσει υγεία και ευτυχία. Στον Χριστό βρίσκει ο άνθρωπος την πραγματική ευτυχία, με την σωτηρία της ψυχής και την υγεία του σώματος.
‘Ω πάντες οι διψώντες, έλθετε εις τα ύδατα……….(Ησαΐας νε΄ ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου