ΤΟ «ΝΟΗΜΑ» ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Τα τελευταία χρόνια έχει ενσκήψει στη χώρα μας – τις άγιες τούτες μέρες – ένα «καινούργιο φρούτο», κατασκεύασμα και αυτό των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.
Πρόκειται για το «φρούτο» του νοήματος της γιορτής των Χριστουγέννων. Γυρνάνε κάτι περίεργοι τύποι με μια κάμερα και ένα μικρόφωνο στο χέρι, και ρωτάνε μικρούς και μεγάλους για το νόημα της γιορτής ή κάνουν συζητήσεις επί συζητήσεων στα κανάλια με εξαίρετους ή μη καλεσμένους για το αντίστοιχο νόημα...
Και επειδή βρίσκοντας το νόημα της γιορτής μπορεί να βρεθεί και το νόημα της ευτυχίας – όπως διατείνονται οι εν λόγω κύριοι – θεώρησα καθήκον μου, μιας και είμαι ειδικός – καθηγητής Θρησκευτικών γαρ – σ’ αυτά τα θέματα να προσπαθήσω να σας κάνω ευτυχισμένους και εσάς, τους αγαπητούς αναγνώστες του «Αντιαιρετικός».
Πως;
Δίνοντάς σας ορισμένες απαντήσεις α) για να μην βρεθείτε απροετοίμαστοι, αν τυχόν ερωτηθείτε και εσείς και β) να γεμίσετε ευτυχία μέσα από τις απαντήσεις αυτές.
Βέβαια πριν μας ανοίξουν τα μάτια τα «καλά κανάλια» ζούσαμε δυστυχισμένοι και α – νοήτως δηλαδή χωρίς νόημα. Κατ’ όμοιο τρόπο και η Εκκλησία μας είναι α – νόητη, που κάθε Κυριακή ή γιορτή γιορτάζει κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την Γέννηση, την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Ας είναι. Άλλωστε ως γνωστόν τα κανάλια ξέρουν τα πάντα, το νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων θα τους ξέφευγε!
Κατ’ αρχάς το νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων μπορεί να βρίσκεται μέσα στα τριάντα κουπόνια του Χ Super – Market, που με αυτά μπορέσαμε και πήραμε το μοναδικό – και ας το έχουν και χιλιάδες άλλοι – πέμπτο σετ μικρών ποτηριών, για να το συνδυάσουμε με το «μοναδικό» έκτο σετ μεγάλων ποτηριών που έχουμε πάρει με άλλα σαράντα κουπόνια, για να το συνδυάσουμε με το «μοναδικό» έβδομο σετ μαχαιροπήρουνων για να συνδυασθεί και αυτό με το «μοναδικό» όγδοο σερβίτσιο πιάτων που έχει συνδυασθεί με το «μοναδικό» ένατο σετ από κατσαρόλες και που όλα αυτά βρίσκονται καταχωνιασμένα στα ντουλάπια μας!Ή μπορεί να βρίσκεται στο «φτωχικό και λιτό» τραπέζι μας ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων. Εκείνη την ημέρα τρώμε τόσο «λιτά και φτωχικά», που δεν φτάνει στον καθένα μας ούτε ένα κιβώτιο από σόδες και Coca Cola για να χωνέψουμε το «φτωχικό» φαγητό μας. Φίλη μας που δουλεύει στο τοπικό νοσοκομείο της πόλης μας, μας είχε πει σε ανύποπτο χρόνο πως τις ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων, αυξάνονται κατακόρυφα τα έκτακτα περιστατικά των καρδιακών επεισοδίων και των πλύσεων στομάχου!
Πιθανόν όμως αυτή η «λιτοφαγία» μας μπορεί να οφείλεται και στη συμπαράσταση που κάνουμε στο μικρό σκελετωμένο Αφρικανάκι, που μας κοιτάει περίλυπο και απορημένο μέσα από τις αφίσες και την τηλεόραση. Τρώγοντας το τρίτο και τέταρτο πιάτο φαγητού «συμπαραστεκόμαστε» στο δίκαιο αγώνα του. Αφού δηλαδή δεν μπορεί να φάει αυτό, τρώμε εμείς στη θέση του. Αυτό και αν είναι συμπαράσταση!
Όμως πάλι το νόημα μπορεί να βρίσκεται στον πεινασμένο και ξεριζωμένο από την πατρίδα του μετανάστη. Το τέλειο εξιλαστήριο θύμα που μας έτυχε ποτέ. Οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια συμβαίνει, πάντοτε από πίσω κρύβονται μετανάστες. Και ας έχει πει μια έρευνα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν κάποια χρόνια πως ένα μικρό ποσοστό των εγκλημάτων που συμβαίνει στην χώρα μας οφείλονται σε μετανάστες. Σε τέτοιες λεπτομέρειες θα «κολλάμε» τώρα;
Αντίθετα εμείς τους φερόμαστε με περισσή αγάπη όπως αρμόζει σ’ ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό λαό. Τους δίνουμε ολόκληρο το μεροκάματο, με το ΙΚΑ τους παρακαλώ – και ποτέ μισθό πείνας – όταν τύχει και τους απασχολήσουμε σε δουλειές της πόλης ή του χωριού και ποτέ, μα ποτέ – μικροί και μεγάλοι – δεν κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο «Αλβανό», σαρκάζοντας την πείνα τους και την ταλαιπωρία τους.
Μια άλλη απάντηση μπορεί να βρίσκεται και στις καταλήψεις των σχολείων. Τα παιδιά θέλοντας να συντομέψουν τον ερχομό των διακοπών των Χριστουγέννων, άρα και την πιο γρήγορη απόλαυση του νοήματος της γιορτής, προβαίνουν σε καταλήψεις με δίκαια αιτήματα για καλύτερη Παιδεία. Όπως π.χ. σαν κι αυτό που γράφτηκε στην πόρτα κάποιου σχολείου και ζητούσε την επιμόρφωση του … διδακτικού υλικού ή την μη κατάργηση της … πιτυρίδας (σ.σ. εννοούσαν την επετηρίδα) των καθηγητών! Όσο για το ιλιγγιώδες ποσό που μαζεύονταν παλιότερα για το δώρο της καθαρίστριας από τα παιδιά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια. Ούτε για καφέ δεν έφτανε σε μια ακριβή καφετέρια της οποιασδήποτε πόλης! Οποίο κατάντημα μικρών και μεγάλων. Γιατί τα παιδιά δικιά μας εικόνα και ομοίωση είναι. Άμα ήμασταν καλύτεροι θα ήταν και αυτά καλύτερα.
Μπορεί όμως το νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων να βρίσκεται και στα «ευχέλαια», τις «προσευχές» και τις «λιτανείες» που κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά για να συμβεί κανένα τραγικό γεγονός – πυρκαγιές, αεροπορικές τραγωδίες, επιδημίες, σεισμοί με ανθρώπινα θύματα κ.λ.π. – στη χώρα μας για να ανέβει η τηλεθέαση τους ή η κυκλοφορία τους.
Γιατί αλλιώς θα πρέπει να ξανακατασκευάσουν καμιά υπόθεση ναρκωτικών με κάποιο πρεζόνι που πιάστηκε έξω από κάποιο σχολείο με την «φοβερή» ποσότητα ναρκωτικού του μισού γραμμαρίου, ενώ οι έμποροι ναρκωτικών είναι στο απυρόβλητο, επειδή πολλοί από αυτούς είναι σημαντικοί παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Ή να ξεθάψουν κανένα σήριαλ τρομοκρατίας, όπως συνέβαινε παλιότερα με τον γνωστό και εξαιρετέο Μπαλάφα που όλο τον δίκαζαν –πριν από τα δικαστήρια – έχοντας «αδιάσειστα στοιχεία» ενοχής του και που κατά διαβολική σύμπτωση αυτός όλες τις φορές αθωώνονταν.
Πιθανόν το νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων μπορεί να έχει να κάνει και με την δική μας θρησκευτικότητα. Επειδή σύμφωνα με την άποψή μας, ενώ όλοι μας είμαστε καλοί άνθρωποι και καλοί Χριστιανοί, ο κόσμος και πιο συγκεκριμένα η χώρα μας είναι βουτηγμένη στο κακό και την αμαρτία κοινώς «πάει κατά διαβόλου».
Να ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν έχω καταφέρει να λύσω ακόμα. Ενώ πιστεύει ο καθένας για τον εαυτούλη του πως είναι καλός και άγιος, με πρώτο και καλύτερο εμένα – καθηγητής Θρησκευτικών γαρ, όπως είπαμε – πως βρίσκεται τότε το κακό στο κόσμο; Μήπως το ρίχνει ο καλός Θεούλης από τον ουρανό για να μας δοκιμάσει; Αλλά τι καλός Θεούλης θα ήτανε άμα μας έδινε το κακό; Και μην μου πείτε πως φταίνε οι άλλοι γιατί ούτε αυτό στέκει. Επειδή εγώ για εσάς είμαι ο άλλος, εσείς για μένα είστε οι άλλοι, άρα σύμφωνα με το πιστεύω του καθένα για τον εαυτούλη του, ποιοι είναι οι κακοί άλλοι; Αδιέξοδο;
Μήπως άραγε μπορεί να βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος τα λόγια του Κυρίου; «Το παλούκι που έχεις μέσα στο μάτι σου δεν το βλέπεις και βλέπεις το αγκαθάκι που έχει ο αδελφός σου στο μάτι του;». Εμείς όμως δεν είμαστε σαν τους παραπάνω που στιγμάτισε ο Χριστός, για τους … άλλους το λέει!
Και τέλος μήπως το νόημα της γιορτής βρίσκεται στη ματαιοδοξία και αφέλεια του συγγράφοντος πως κάτι μπορεί ν’ αλλάξει στον κόσμο και για τον κόσμο; Σας πληροφορούμε πως μόνο αφελείς δεν είμαστε. Ματαιόδοξοι αρκετά. Αφελείς όχι. Και προς απόδειξη των λεγομένων μας, μετά το πέρας της συγγραφής του παρόντος άρθρου θα τρέξουμε να προλάβουμε να παίξουμε ένα δελτίο στοιχήματος, να το βάλουμε στο εικονοστάσι γιατί είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως με τη βοήθεια του Θεού θα είμαστε οι μοναδικοί τυχεροί που θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για να αλλάξει η ζωή μας και να γίνουμε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι μιας ευτυχισμένης χώρας με ευτυχισμένους κατοίκους που κατάλαβαν επιτέλους νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων!
ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Τιμή και δόξα πρέπει σ’ εκείνους
που στη ζωή τους όρισαν να αγωνίζονται
για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου,
δίκαιοι και ίσιοι σ’ όλες τους τις πράξεις
αλλά με λύπη κιόλας και ευσπλαχνία,
γενναίοι και όταν είναι πλούσιοι
και όταν πάλι είναι φτωχοί.
Πάντα την αλήθεια λένε
χωρίς όμως μίσος
γι’ αυτούς που λένε ψέματα.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
γιατί ξέρουν – και πολύ καλά το ξέρουν –
πως ο αγώνας τους είναι άνισος
και στο τέλος αυτοί θα είναι
ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου